Selamat Hari Guru


Aku bermula dengan kerjaya sebagai guru di sek ren jitra, namun hanya 7 hari aku berada disana. Walaupun 7 hari ia sungguh bermakna bagi ku. Aku terpaksa berhenti, aku menghantar surat notis letak jawatan dalam masa 24 jam sebagai guru ganti.

Hari yang ke-tujuh itu mungkin merupakan hari yang menyedihkan dan juga mengembirakan, kira sedih dalam gembira atau gembira dalam sedih. Hari terakhir tersebutku tidak kecoh-kecoh tentang pemberhentian tersebut. Pagi tu ku berjumpa dengan guru kanan sekolah tersebut, dia mengucapkan taniah dan beliau menyuruh aku terus berhubung dengan guru besar sekolah.

Pagi tersebut setelah selesai berjumpa dengan guru besar, aku masuk seperti biasa kelas-kelas untuk meneruskan pengajaran buat kali terakhir. Di akhir waktu setiap kelas, aku membuat penggumuman, “today is my last class with you all”, berbagai-bagai bunyiaan yang aku dengar. Ini menunjukkan mereka seperti tidak merelakan aku pergi meninggalkan meraka, walaupun aku hanya bersama meraka untuk 7 hari. Disamping itu juga aku masih dapat 2-3 hadiah dari murid-murid ku memandangkan hari guru sudah hampir. Ada murid yang membeli hadiah di koperasi dan memberikan hadiah tersebut, terasa seperti diharigai. Hari ini adalah 16/05/2008, satu tarikh yang membuat aku terfikirkan guru-guru di waktu sekolah dulu namun ramai yang aku tidak ingat. Sekarang ini aku masih guru lagi tetapi di sekolah yang lain dan juga suasana nya yang berbeza, aku di sek men jenis cina. Hari ini juga aku menerima beberapa sms yang mengucapkan “Selamat hari guru” dari sahabat-sahabat dan terasa sungguh terharu. Aku terasa bertapa pentingnya walau hanya satu kata-kata yang menunjukkan ucapan yang ikhlas itu. Selamat hari guru kepada semua guru-guruku@mualim….dan juga guru-guru seluruh malaysia. Bukan hadiah yang mereka inginkan tetapi cuma inginkan diri meraka dihargai…

guru sementara,BM,Penang

Advertisements

One Response

  1. hmm…selamat hari guru

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: