Satu Kematian Yg begitu Dekat


 

Buat rakan2 pejabat yang dikasihi

Sedar ataupun tidak, usia kita semakin hari semakin PENDEK. Adakalanya lebih PENDEK daripada seluar PENDEK yang kita pakai.

Belumpun sampai setengah tahun berlalu, telah pergi beberapa orang insan yang kita kenali (mungkin juga tidak).  Bukan itu yang menjadi persoalan.  Soalnya …. Adakah kita yakin bahawa usia kita akan bertahan lama selama seratus tahun ataupun hampir sama usia dengan nabi kita Muhammad S.A.W. 63 tahun.  Arwah yang pertama pergi dalam usia 50 tahun lebih, yang kedua pelajar yang baru awal 20an dan yang terbaru malam semalam, detik 9.54 malam (21/04-selasa) pergi lagi seorang pelajar dalam usia awal 20 tahun.  Alhamdulillah, dari pandangan zahir insan yang hina ini melihat ketiga tiganya pergi dalam keadaan yang baik.

 

kafankankafan2proses mengkafan

 

Mungkin kita tak sedar keadaan ini kerana kita tak pernah mengambil pengajaran daripada kematian yang berlaku di depan mata.  Kita selesa dan tidak merasa ancaman atau diancam dengan peringatan ALLAH s.w.t.  dan kerna itu kita sewenang wenangnya tanpa rasa segan silu dan rasa bersalah melanggar dan menidakkan hukum ALLAH s.w.t.

 

Rakan-rakan yang dikasihi,

 

Mengapa kita lebih rela mengorbankan AGAMA kita dengan seluar PENDEK untuk sekadar bermain di padang.    Sanggup kita berlengan pendek mendedahkan lengan putih melepak kita kepada yang bukan mahram kita hanya sekadar bermain peringkat politeknik saja, Waima di peringkat dunia sekalipun… adakah ianya sukar bagi kita mempertahankan suatu hukum yang amat mudah diikuti.

 bersukan tidak salah...

Kita tak merasakan ancaman ALLAH sebab ia tak ditunjukkan depan mata … NAK CUBA …. Macam mana rasa dan sanggup kah kita menahannya …. Tak perlu susah2 … minta puntung rokok pada sesiapa yang tengah merokok … cucuh kan di peha atau lengan kita …. BOLEH TAHAN !!!!  kalu tak boleh tahan, masakan kita dapat menahan api akhirat yang telah disejukkan ALLAH s.w.t. sebanyak berpuluh kali … KALAU BOLEH TAHAN …. CUBALAH ingkari lagi perintah ALLAH … KALAU BERANI !!!!

 

INGAT, KITA TAK TAHU BILA KITA AKAN MATI ….. TETAPI KITA PERLU BERSEDIA UNTUK MATI …. DAH BERSEDIAKAH KITA??!!

 cricketprayer solat

Sekadar peringatan buat insan hina yang telah menghadapi dan mengambil iktibar dari tiga kematian.

 

Pesan Nabi S.A.W

“orang yang cemerlang ialah orang yang banyak mengingati mati”

 siap dibalut dgn plastik cover lg....dimasukkan dlm keranda utk diterbangkan ke semenanjung

Maaf atas segala kekurangan, mudahan ada manfaatnya.

 

Ini bukan tulisan ana tp sahabat ana, beliau telah email kepada pada semua staff hampir 400 org staf disitu…suatu tindakkan yang berani dan berkhidmah bg ana..ALLAHUAKBAR>katakan benar walaupun pahit….

azab-azab

azab-azab

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: